Een rijbewijs is super handig. Het felbegeerde roze kaartje biedt vrijheid om te gaan en staan waar jij maar wilt. Daarvoor moet je wel eerst flink aan de slag gaan, een rijbewijs krijg je niet zomaar! Alles hangt uiteindelijk af van twee factoren: het theorie-examen en het praktijkexamen. En dat kan behoorlijk spannend zijn, je moet onder druk kunnen bewijzen dat jij foutloos een voertuig kan besturen. Om je een duw in de goede richting te geven hebben wij al een aantal tips op een rijtje gezet. Zo wordt het snel halen van je rijbewijs een eitje!
Begin op tijd met je theorie
Als je iets zo snel mogelijk afgerond wilt hebben is het wel je theorie-examen. Daarnaast blijft een theorie-examen maar liefst 1,5 jaar geldig. Niet alleen is die last van je schouders af, je kunt ook nog eens eerder op voor je praktijkexamen!
Een goede voorbereiding is key
Het aller belangrijkste is dat je goed bent voorbereid, zodat je ook het gevoel hebt dat je er helemaal klaar voor bent. Naast dat je natuurlijk volledige controle moet hebben over het voertuig is een mentale voorbereiding ook belangrijk. Een goede nachtrust alleen al doet vaak al wonderen!
Maak een strakke lesplanning
Wanneer je heel veel tijd tussen lessen hebt zitten kan je niveau tussentijds dalen. Daardoor ben je alleen maar langer bezig! Ook ben je dan vaak een stuk duurder uit, omdat je meer lessen nodig hebt. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je samen met je instructeur een strakke lesplanning maken.
Focus op de bijzondere verrichtingen
Natuurlijk vind je het veel leuker om rondjes door de wijk te rijden, maar waar veel mensen op zakken zijn de bijzondere verrichtingen. Tijdens het praktijkexamen ben je namelijk verplicht om twee bijzondere verrichtingen goed en veilig uit te voeren.
Let op je snelheid
In eerste instantie een erg voordehand liggend onderwerp, maar je snelheid is zeker niet onbelangrijk. Toch is het voor de examinator niet belangrijk of jij 49 of 51 km rijdt. Waar meer op wordt gelet is dat jij jouw snelheid kunt aanpassen aan een situatie. Staat er ergens bijvoorbeeld een vrachtwagen te laden en lossen, dan is het niet veilig om daar snel langs af te rijden.
Weet dat je fouten mag maken
Vergeet niet dat niemand foutloos kan rijden. Zelfs je instructeur en examinator maken foutjes. Maak je een klein foutje hoef je niet direct in volledige paniek te schieten, omdat je denkt dat je gezakt bent. Vaak gaat het niet eens om de fouten die je maakt, maar de manier waarop je het weer oplost! Laat fouten los en focus je op de rest van de rit.
Een laatste les voor het examen
Door een laatste lesuur in te plannen voor het examen kun je alvast een beetje inrijden. Samen met je instructeur neem je nog even snel door waar je echt op moet letten. Ook is het altijd handig om de bijzondere verrichtingen nog een laatste keer te oefenen.