Naast het bekende theorie-examen en het praktijkexamen is er ook nog de tussentijdse toets. Misschien wel beter bekend als de TTT. Toch is er nog redelijk veel verwarring over waar de TTT voor dient en wat de verschillen zijn.
De tussentijdse toets
Je komt in aanmerking voor een tussentijdse toets als je rijopleiding op ongeveer 70% zit. Tijdens de tussentijdse toets moet je net als een echt examen een rit maken met jouw instructeur en een examinator. Omdat je op deze manier in de gelegenheid wordt gebracht om te wennen aan het rijexamen, kan het ook al eventuele nervositeit wegnemen voor het praktijkexamen. Tijdens deze rit word je net zoals tijdens het praktijkexamen beoordeeld op rijvaardigheid. De examinator van het CBR zal uiteindelijk aangeven of je geslaagd bent voor de tussentijdse toets.
Om te slagen voor de tussentijdse toets moet je alle examenonderdelen voldoende uitvoeren en dat ook binnen precies dezelfde tijd als het praktijkexamen. Aan het eind van de tussentijdse toets krijg je advies over waar je nog extra aandacht aan zou kunnen besteden. Krijg jij het voor elkaar om alle bijzondere verrichtingen goed uit te voeren, dan krijg je daar vrijstelling voor tijdens het eerstvolgende examen. Je leest het goed, alleen het eerstvolgende examen. Slaag je niet bij het praktijkexamen niet in één keer, dan zijn je vrijstellingen niet meer geldig en moet je wel alles weer opnieuw doen.
Het verschil
Eigenlijk is de tussentijdse toets dus een exacte kopie van het praktijkexamen, toch zijn er een paar dingen die het verschil maken. Zo las je net al dat je tijdens het praktijkexamen geen bijzondere verrichtingen uit hoeft te voeren als je geslaagd bent voor de tussentijdse toets. Dat geldt dan ook meteen voor de technische autokennis. Geen vervelende vragen meer over wat er allemaal onder de motorkap zit of hoeveel profiel er op de banden moet zitten. Maar de vrijstellingen zijn niet het enige verschil. Aan het eind van het praktijkexamen krijg je antwoord op de verlossende vraag of je wel of niet geslaagd bent, écht geslaagd! Eigenlijk zou je dus kunnen stellen dat het praktijkexamen makkelijker is dan de tussentijdse toets, dat had je vast niet verwacht.
Is de tussentijdse toets verplicht?
Maak je geen zorgen, de tussentijdse toets is zeker geen extra verplichting. Jij mag helemaal zelf beslissen of jij je wilt opgeven voor een tussentijdse toets. Wel heeft het zo z’n voordelen. Je went al aan het examen rijden, je examenniveau wordt gemeten en je maakt ook nog eens kans op vrijstellingen. Daar komt dan ook nog eens bij dat als je slaagt voor de TTT, je meer kans hebt op slagen tijdens het praktijkexamen. Wie wil dat nu niet? Wel moet je in het bezit zijn van je theorie-examen om de tussentijdse toets af te leggen.
Gezakt voor de tussentijdse toets?
Geen zorgen, je kunt mag weer rustig ademhalen. Voor de tussentijdse toets kun je helemaal niet zakken! Wat wel zou kunnen is dat je de vrijstelling voor bijzondere verrichtingen zoals omkeren of parkeren niet verdient.